
Stress is een signaal van jouw lichaam. Een beetje stress zorgt ervoor dat jij je best doet bij iets belangrijks. Zonder deze stressprikkel zou je misschien de moeite niet nemen. Dus stress zorgt ervoor dat je bij de les blijft. Stress heeft meerdere functies. Wat belangrijk is dat de stressprikkel ook negatieve stress kan opleveren. Stress ontstaat wanneer je denkt dat er meer van je wordt gevraagd dan je waar kunt maken. Wanneer stress langere tijd aanhoudt doet dit veel met je. Zowel lichamelijk als geestelijk.
Overspannenheid kan ontstaan als stress langere tijd aanhoudt. Het verschil tussen stress en overspannenheid is dat het er spanningsklachten zijn die langer dan 3 maanden duren. Dingen die je normaal wel aan kan lijken je nu niet te lukken. Spanningsklachten kunnen zijn: Lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, prikkelbaar, concentratieverlies, vergeetachtigheid. Overspannenheid treedt op als je voor langere tijd meer doet dan je aan denkt te kunnen. Herstellen hiervan hoeft niet alleen door rust te houden maar vooral ook ontspannen dingen doen die jij leuk vindt. Bijvoorbeeld wandelen, zingen, schilderen, in de tuin werken.
Ik richt mij als stress- en burn-outcoach vooral op het achterhalen van de oorzaken van deze negatieve stress en hoe jij daar zelf mee omgaat. Kort gezegd gaat het om het in balans brengen van jouw belastbaarheid en de belasting.
Bij een burn-out is er sprake van een energiestoornis die kan ontstaan na vaak jarenlange roofbouw op het lichaam. Bij een burn-out is er sprake van ernstige emotionele uitputting. Het ervaren van onverschilligheid en het gevoel op jouw werk niet meer alles aan te kunnen. Mensen met een burn-out geven aan zich machteloos te voelen en hebben gevoelens van vermoeidheid en uitputting. Begeleiding door mij als burn-outcoach is in samenspraak met de huisarts of bedrijfsarts. In eerste instantie is de coaching gericht op het herstellen van energie, veerkracht en vitaliteit. Daarna het kunnen herkennen van eigen stressbronnen en inzicht in eigen manieren van omgaan met deze stress. Inzicht in gedachten die stress opleveren en het aanleren van vaardigheden om met de stress om te kunnen gaan.